Sjef BertramsHoewel tekenen en schilderen altijd mijn speciale belangstelling hadden miste ik de tijd en de mentale rust om de daadwerkelijke beoefening te combineren met mijn beroep. Nadat ik in 2004 was gestopt met werken  heb ik bij  KunstenHuis “De Werkschuit” te Zeist/De Bilt de algemene opleiding tekenen/schilderen gevolgd en mij in het bijzonder toegelegd op schilderen met olieverf. Enkele jaren geleden heb ik de overstap gemaakt naar de academie tekenen/schilderen van KunstenHuis, een opleiding voor gevorderden. Daarnaast maak ik deel uit van een groep tekenaars die zich bezig houden met het tekenen naar model.

Wat mij in schilderen fascineert is de mogelijkheid om gevoelens en stemmingen in beelden om te zetten waarbij veel aandacht wordt besteed aan het coloriet, het gezamenlijk effect van de gebruikte kleuren. Het zijn meer de vormen dan de lijnen die het werk bepalen en het gebruik van stugge varkensharen penselen maakt het mogelijk de verf als het ware in het doek te wrijven, laag voor laag, waardoor de kleuren intenser en krachtiger worden.

Ik probeer verdieping in het werk te zoeken door landschappelijke objecten telkens vanuit andere hoeken, onder andere omstandigheden en met wisselende stemmingen te verbeelden.  Als voorbeeld van mijn werkwijze verwijs ik naar de serie schilderijen met als onderwerp de ‘Eemnessersluis’, een zeldzaam schilderachtig plekje in de Eempolder, en meerdere schilderijen van gezichten op de Lek, de Waal, de Maas en het haventje van Vlieland. Het Hollandse landschap, vooral het rivierlandschap, met zijn fascinerende luchten is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Alle schilderijen zijn te koop, voor zover niet anders is aangegeven. De prijs kan bij mij worden opgevraagd.